Közzétéve: 2016. ápr. 23. szombat

Túszdráma Párizsban

Kommandósok érkeznek a helyszínre – Fotó: AFP/Europress/Eric Feferberg
Lövöldözés volt péntek délután 1 óra tájban Párizs keleti részén, Vincennes város határában. A hatóságok feltételezése szerint az elkövető az előző napi montrouge-i lövöldöző.

Frissítés, 17:41:

A francia biztonsági erők megölték a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért pénteken, miután azok fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, ahol elbarikádozták magukat Dammartin-en-Goele településen. A dzsihadisták által túszul ejtett ember sértetlenül kiszabadult. Ezzel egy időben végeztek a Párizsban egy kóser szupermarketben túszokat ejtő iszlamista fegyveressel is.

Frissítés, 17:03:

A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz – mondta a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

„A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket” – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

Egy másik rendőrségi tisztségviselő azt mondta, több ember megsebesült, amikor a túszejtő tüzet nyitott az üzletben, az érintettek azonban el tudtak menekülni és orvosi ellátáshoz jutottak.

Egyelőre nem tudni, vannak-e további sebesültek az élelmiszerboltban, és azt sem, hogy a túszejtő bűntársaként számon tartott fiatal nő ugyancsak a helyszínen tartózkodik-e.


Frissítés, 16:26:

A rendőrség bezáratta az összes üzletet Párizs központjában az ottani híres zsidó negyedben, noha messze esik a folyamatban lévő két túszválság helyszínétől.

A polgármesteri hivatal közlése szerint a turisztikai központnak számító Marais negyedben lévő Rosiers úton lévő boltokról van szó, egy kilométerre a Charlie Hebdo hetilap szerkesztőségétől, ahol 12 embert gyilkoltak le szerdán szélsőséges iszlamista merénylők.

A szombati zsidó heti pihenőnap, a sabbath előestéje miatt az üzletek ilyenkor általában a szokásosnál népesebbek, a vevők között franciák és külföldiek egyaránt vannak.

Frissítés, 15:13:

A párizsi prefektúra cáfolta, hogy két ember meghalt pénteken a párizsi túszejtés során, amelyet feltehetően az előző napi montrouge-i lövöldöző követett el.

Rendőrségi források korábban a francia hírügynökséggel azt közölték, hogy legalább ketten, de lehet, hogy többen meghaltak a lövöldözésben.

A belügyminisztérium közben a montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban közzétette egy férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a csütörtöki tűzharcban megöltek rendőrnőt és egy utcaseprőt életveszélyesen megsebesítettek. Mindkettőjüknél „feltehetően fegyver van és veszélyesek”. A férfi feltehetően a párizsi túszejtő is. Ő és a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet egyik gyanúsítottja több mint tíz éve ismerik egymást.

A rendőrség által közzétett képeken a csütörtöki rendőrgyilkosság feltételezett elkövetői: Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly. Utóbbi ejtett túszokat a kóser üzletben – Fotó: AFP/Europress

Frissítés, 14:46:

Legalább két ember meghalt a párizsi túszejtés során. A rendőrség közlése szerint a férfi legalább öt tússzal elbarikádozta magát egy kóser élelmiszerboltban Vincennes városrész határában.

A helyszínen mesterlövészek és rengeteg rendőr tartózkodik, a bolt felett rendőrhelikopter köröz.

A hatóságok délelőtt közölték, hogy mégiscsak van kapcsolat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet és az előző nap Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban végrehajtott lövöldözés elkövetői között. A gyanúsítottak 2004-ben ugyanabban az Irakba dzsihadistákat küldő csoportban tevékenykedtek.

forrás: MTI, valasz.hu

Kontrollblog – Amiről hallgat a nagyvilág

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek