Közzétéve: 2016. aug. 9. kedd

Úgy tűnik a Pokémon Go-val nemcsak szörnyeket, de szavazókat is lehet fogni

pokemon-go-election-1024x570

pokemon-go-election-1024x570

Van, akit rabul ejtett, mások játéknak álcázott kémprogramnak vélik, de egy biztos, a Pokémon Go nevű mobilos játékról mindenkinek megvan a véleménye. Ha másképp nem, hát azzal mond véleményt, hogy külön alkalmazást telepít, hogy még véletlenül se lásson semmit, ami a játékkal kapcsolatos.

Természetesen a magyar Index sem maradhatott ki a különvélemények sorából, azt állítva, hogy akik „agymosást, zombikat, végzetesen elhülyülő tömegeket, Pokémon-apokalipszist vizionálnak” azoknak „igazából csak valami nagyon halvány elképzelésük van arról, mi is ez a játék” illetve, hogy „egy egyszerű, tök ártalmatlan – sőt, a pszichológusok szerint egy csomó szempontból kifejezetten pozitív hatású – mobilos játék”-ról van szó.

Khm…

Miközben eddig is sokan találgattak, hogy miért segített az amerikai belügy a játék kifejlesztésében, mára egy nagyon is konkrét alkalmazási területről értesülhettünk. Az AFP hírügynökség arról írt, hogy a Pokémon Go remek kampányfegyvernek bizonyult egyes pártok számára:

„A globális jelenségnek számító Pokémon Go utat talált az elnökválasztási kampányba, miután mindkét elnökjelölt választási csapata új potenciális szavazók megszerzésre használja a játék adta lehetőségeket.

Clinton emberei az utcákat járják Pokémon vadászok után kutatva annak reményében, hogy néhány percre megszerezhetik figyelmüket és ezen keresztül regisztrálhatják őket a szavazásra.

Egy Ohio állambeli demokrata választási esemény során a játékosokat egy bizonyos „lure module”, vagyis egy olyan funkció segítségével, ami több Pokémont vonz egy adott helyre, a párt által megjelölt helyszínre csalogatták „ingyen Pokémonok reményében”, illetve, hogy „több információt kaphassanak Hillary Clintonról”.

Tehát egész egyszerűen arról van szó, hogy az embereket tudatosan egy adott helyszínre lehet csábítani virtuális előnyök fejében. Nem szükséges túl nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, miként lehet ennél sokkal komolyabb manipulációs célokra felhasználni a játékot.

Egy korábbi cikkben szó esett arról, hogy a játékot kifejlesztő Niantic cég vezetője, John Hanke, a Google-nek, előtte pedig az amerikai belügyminisztériumnak dolgozott. Ami ennél is érdekesebb, hogy éppen az arab tavasz 2011-es indulása idején dolgozott a Google Maps és Google Earth kifejlesztésén, amiket az amerikai belügyminisztérium és az általuk támogatott „tüntetők” és Libiában valamint Szíriában aktív militáns csoportok segítségével helyszínnevek valósidejű manipulálására használtak.

Néhány hete pedig az is kiderült, hogy Jared Cohen, volt belügyminisztériumi munkatárs, aki akkor épp a Google-nak dolgozott, javaslatott tett Hillary Clinton-nak arra, hogy miként tudnák a helymeghatározó alkalmazásokat, a Google közreműködésével, a szíriai kormány megdöntésére használni.

Úgy tűnik ma egy lépéssel tovább mentek és a Pokémonok segítségével olyan embereket is aktivizálni tudnak, akiket amúgy nem érdekel a politika.

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek